10 000 nedlagte utedasser - fra romantikk til rent vann

Da Biovac sin grunnlegger Leif Rønsen på slutten av 70-tallet startet eksperimenteringen med bærekraftig rensing av avløpsvann, visste han lite om sitt framtidige bidrag til den store endringen av nordmenns sanitærvaner.

av Terje Wilhelmsen, COO

Ikonisk og nasjonalromantisk

Utedassen – dette nasjonalromantiske ikonet med hjertedører og kongelige portrettbilder, der ukeblader og aviser en gang i tiden ble godt resirkulert og kalenderen som oftest var utdatert.

Utedassen var en oppgradering og privatisering av fri-spredning metoden som var brukt tidligere, samt den litt mer avanserte stokken mellom to trær. Men utedoen var likevel et urenslig, stinkende lite hus og stort sett trekkfullt. Og det må ha vært der uttrykket tresmak i baken ble oppfunnet.

Les mer om utedass og avløpsanlegg for hytter i vårt blogginnlegg «Alt var bedre før».

Oppgradering av sanitærforhold

Rønsen ville endre på de gammeldagse sanitærforholdene med utedo og manglende avløpsrensing. Metoden som ble kalt biologisk vakuum ble til navnet «Biovac», og selv om denne renseprosessen raskt endret seg til den mye mer robuste SBR-prosessen så var navnet allerede godt innarbeidet.

Interessert i Biovacs løsninger for avløpsrensing? Se våre produkter og tjenester her.

Biovac fikk i oppgave å løse problemet med manglende avløpsrensing der kommunene ikke hadde lagt rør, og i flere år ble avløpsrenseanleggene levert så fort de kunne produseres. 

Politisk drahjelp og utskifting av avløpsanlegg

Selv stortingsrepresentanter ga drahjelp, og kom med klar tale om at avløpsrenseanlegg var en foretrukket løsning. Avløpsvannet burde renses, og ikke slippes fritt ut i naturen.

Og selv om utedasser ble nedlagt på løpende bånd var det ironisk nok utskiftning av løsninger der utedassen allerede var erstattet som førte til de beste miljømessige gevinstene. På 50-, 60- og 70-tallet ble det nemlig bygget en rekke dårlige infiltrasjonsløsninger, med tilsynelatende tette tanker som på grunn av ønsket økonomisk gevinst ikke var tette likevel. Anleggene hadde også slamavskillere som rant over ved høyvann eller ved kraftig regnskyll.

Miljøgevinsten var dermed keiserens nye klær i disse infiltrasjonsløsningene. Først når Biovac introduserte lukkede systemer med kontrollerbare prosesser kunne man se at renseanlegg faktisk ga badevannskvalitet på det vannet som kom ut av anleggene. Biovacs avløpsrenseanlegg ga også bedre resultater enn de største offentlige renseanleggene.

Hva bør du egentlig vite om avløpsrenseanlegget ditt? Les mer her.

Moderne og behagelige toaletter

Og alle oss som har frosset baken av oss etter å snublet i mørket på vei til utedassen en februardag, vi kunne fortsette grublingen på et varmt bad med duftlys og pyntehåndklær, samt spyle ned (eller opp) etter behov. 

Om du savner utedassen, rim i barten og bryllupsbilde av Harald og Sonja, så kan du trøste deg med at du i det minste er en del av løsningen for rent vann. Dette gir oss badevann med glade fisker og lokalt drikkevann uten E. coli, og ikke minst er du eier av en hytte eller bolig med større verdi når du har installert avløpsrenseanlegg fra Biovac.

Vil du bytte ut utedassen eller det gamle avløpsrensenalegget med noe miljøvennlig og moderne?

Biovac leverer en rekke forskjellige renseanlegg, og kan hjelpe deg å finne den rette løsningen for din hytte eller bolig. Ring oss i dag på nummer 63 86 64 60, eller kontakt oss på våre hjemmesider her.

 

Bestill befaring

  • Dra og slipp filer her, eller
    Max. file size: 15 MB.
    • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.