Aktivt slam i avløpet: dine nye husdyr

En like enkel som genial løsning ligger bak Biovac sin suksess i avløpsmarkedet, mener Mikael Johansson. Ditt nye avløp drives nemlig av mikroskopisk liv, eller dine nye «husdyr».

Intervju med Mikael Johansson, Avdeling Salg, Västra Götaland

Alt for lenge har vi sluppet ut urenset avløpsvann i hav, sjøer og vassdrag, noe som har ført til eutrofiering. Overgjødsling skyldes blant annet utslipp av oksygenkrevende næringsstoffer og fosfor.

– Vår løsning er like enkel som den er genial, sier Mikael Johansson, som er salgsansvarlig for Biovac Sverige.

– Vi kaller dem for våre «husdyr». De er dine beste venner i avløpet, eller rettere sagt, i det «aktive slammet».

Det Mikael kaller våre «husdyr» er en samling av ulike bakterier og mikroorganismer, som lever i symbiose. Symbiosen betyr at de bruker hverandres styrker, slik at de kompletterer hverandre i renseprosessen. Omtrent som et felleskap, en lagidrett eller en familie.

– På et fotballag spiller man ikke med elleve venstrebacker, eller elleve målvakter. Man har behov for ulike individer som hjelper og kompletterer hverandre for at det skal bli bra, fortsetter Mikael.

Les Mikael Johanssons blogginnlegg «Biovacs fantastiska värld» her.

Ulike typer mikroorganismer i avløpet

Husdyrene består av hjuldyr, encellede organismer, virvelløse dyr og trådformede mikroorganismer. Dette er de vanligste organismene i det aktive slammet.

Organismene har alle forskjellige funksjoner. De trådformede mikroorganismene er viktige byggesteiner for flokkulering, eller slambygging. De virvelløse dyrene spiser bakterier og skaper kanaler i slammet som åpner for god oksygentilførsel. De encellede organismene reduserer bakterier og framfor alt sykdomsfremkallende bakterier. 

Til slutt har vi hjuldyrene som er dominerende i fellesskapet. Hjuldyrene spiser, akkurat som urdyrene en stor mengde bakterier, noe som bidrar til å holde den frisk og sunn. Det er mengden av «husdyret» hjuldyret som er indikatoren på om det har blitt tilsatt giftstoffer i avløpet. Denne gruppen reduseres nemlig kraftig hvis dette er tilfelle, noe som skaper ubalanse i det «aktive slammet».

Dvalemodus – optimalt for fritidsboliger

– I våre anlegg trives «husdyrene» optimalt ettersom et Biovac-anlegg automatisk går i dvalemodus dersom det ikke brukes over en lengre periode. Det betyr at du kan være borte i opptil seks måneder i strekk. Noe som er veldig bra for fritidsboliger, sier Mikael. 

Dvalemodusen fungerer ved at det aktive slammet luftes for å beholde en levende bakteriekultur. Biovac, som jobber med satsvis behandling, er en av få leverandører som har mulighet til å benytte og bruke denne teknikken og kunnskapen.

Vi spør Mikael om noen siste tips før vi forlater han der på bergknausen med sin flotte hund Ida.

– Det du spyler ned i anlegget påvirker levetiden i alle typer avløp, men det er mindre følsomt i våre renseanlegg enn i et infiltrasjonsanlegg, avslutter han.

Få dine helt egne husdyr med mikroorganismer i avløpet

Trenger du renseanlegg for ditt avløp? Biovac hjelper deg å finne den rette løsningen for din bolig, kontakt oss her for en uforpliktende prat om våre produkter.

Interessert i å lese mer om Biovacs historie? Les «10 000 nedlagte utedasser – fra romantikk til rent vann» her.