Hva er avløpsvann?

av Geir Vestby, Regionsansvarlig Midt-Norge/Innlandet

Har du innlagt vann i hus eller hytte er du også pålagt å ha en løsning for å behandle vannet på vei ut av boligen. Alt vann som kommer inn i en bolig, må også ut igjen. Da må det behandles før det går tilbake ut i naturen. Alt vann som forlater en bolig i avløp kalles avløpsvann. 

Biovac leverer løsninger for avløpsvann i boliger. Les mer om våre tjenester og produkter her.

Svartvann og gråvann

Avløpsvann fra toalett kalles svartvann, og avløpsvann fra bad, oppvask og vaskevann kalles gråvann. Avløpsvann er en fellesbetegnelse som brukes om både svartvann og gråvann.

De fleste boliger er tilknyttet offentlige løsninger, og trenger derfor ikke tenke på hva som skjer med avløpsvannet eller hvordan det skal behandles. Men mange steder i Norge er det fortsatt ikke mulig å være koblet opp mot de offentlige avløpsløsningene, og da må hus- eller hytteeier selv sørge for at avløpsvannet behandles riktig i henhold til lokale regler i kommunen. 

Regler for vann og avløp

Alle kommuner skal ha et eget regelverk for behandling av avløpsvann. Målet for et slikt regelverk er å unngå forurensing av naturen. Det er ulovlig og straffbart å forurense i Norge, og ved å ikke behandle avløpsvann korrekt vil vannet kunne forårsake miljøskader. 

Forurensing via avløpsvann kan skje uavhengig av hvor mye vann man bruker. En alvorlig konsekvens av forurensing fra avløpsvann kan være at stoffer fra avløpsvannet finner veien til drikkevannskilder, og forårsaker forgiftning. Dette er noe vi har opplevd nylig i Norge, og er en svært uheldig og uønsket situasjon. 

Hva skal man gjøre hvis det ikke er mulig å koble seg til offentlig avløp?

Hvis det ikke er mulig å koble seg på et offentlig avløp der du bor, kan du først kontakte kommunen din for å finne ut hvilke alternativer som finnes. Det kan også være mulig å finne informasjonen du trenger på hver enkelt kommunes hjemmesider. Det er også mulig å kontakte en leverandør av avløpsløsninger. Da vil du få god veiledning i hva du skal gjøre og hvilke regler som gjelder for din kommune.

Kontakt Biovac i dag

Har du spørsmål knyttet til avløpsvann og din bolig? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg! Ring oss i dag for en uforpliktende samtale om muligheter for avløp på nummer 63 86 64 60, eller kontakt oss på vår nettside her.

Bestill befaring

  • Dra og slipp filer her, eller
    Max. file size: 15 MB.
    • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.